President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank is niet categorisch tegen het opkopen van staatsobligaties, om de economie verder te stimuleren. Maar hij betwijfelt of het veel effect heeft.

Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal.

Knot wordt gezien als één van de Noordelijke ‘havikken’ binnen het bestuur van de Europese Centrale Bank. Net als president Jens Weidmann van de Duitse Bundesbank staat de Nederlandse centrale bankier niet te trappelen om staatsobligaties van eurolanden op de kapitaalmarkt op te kopen met vers gedrukt geld, om zo marktrentes te drukken.

President Mario Draghi van de ECB gaf maandag aan dat het bestuur van de ECB een dergelijke stap wel degelijk overweegt, maar hij heeft moeite om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen.

Het opkopen van staatsobligaties door de Europese Centrale Bank zou het voor overheden met hoge staatsschulden makkelijker maken om goedkoop te lenen. Dat heeft doorgaans ook effect op andere rentes. Maar het haalt mogelijk ook de druk van de ketel om economische en fiscale hervormingen door te voeren, zo vrezen met name Duitse centrale bankiers.

Knot wees er dinsdag bij een hoorzitting in de Tweede Kamer dinsdag op dat veel overheden in de eurozone al erg goedkoop kunnen lenen, aldus de WSJ.

Inflatie blijft laag

De inflatie in Nederland en in de eurozone zal nog ,,geruime tijd'' laag blijven, zei Knot verder tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer.

Knot zei dat de huidige lage inflatie in de hele wereld speelt en onder meer veroorzaakt wordt door lage olieprijzen en als gevolg daarvan ook lagere voedselprijzen. Volgens hem is er op het moment niet ,,iets unieks'' aan de hand.

Aan langdurig lage inflatie zijn wel risico's verbonden, zei Knot. Overheden moeten dat zien te voorkomen, bijvoorbeeld door hervormingen die de groei aanjagen. ,,Zorgwekkend aan de huidige situatie is het gebrek aan dynamiek in de economie van de eurozone.''

Lage inflatie maakt schuldprobleem erger

De lage Europese inflatie is vooral lastig voor Zuid-Europese landen. Die hebben weliswaar zelf deflatie, maar het verschil met de rest van Europa is niet groot en dat maakt het voor hen lastiger om hun concurrentiepositie te verbeteren.

Lage inflatie en deflatie zijn ook slecht voor de grote schulden bij overheden en bij particulieren en bedrijven. Als lonen en prijzen immers niet of nauwelijks stijgen, blijft de reële waarde van schulden hoog.

Overigens ligt de kerninflatie, gecorrigeerd voor de lage olieprijs in de eurozone op dit moment rond de 0,8 procent, aldus Knot. Hij zei dat er inmiddels wel sprake is van een keerpunt in de dalende kredietverlening aan bedrijven. Op korte termijn is er sprake van lichte kredietgroei.

De Kamer wil van Knot en van andere experts als CPB-directeur Laura van Geest horen wat de risico's van deflatie zijn, nu de inflatie in de eurolanden zo bijzonder laag is. Bij deflatie - een structurele daling van prijzen en lonen - stijgt de koopkracht van geld. Dat kan risicovol zijn voor de economie omdat mensen hun uitgaven dan gaan uitstellen. Hoe langer je wacht, hoe meer je geld waard wordt. Tegelijk is dit ongunstig voor schuldenaren omdat bijvoorbeeld de last van hypotheekleningen zwaar blijft wegen, wat een risico is voor Nederlandse huizenbezitters.

De Europese Centrale Bank probeert de inflatie in Europa altijd rond de 2 procent te houden. Inmiddels is die gezakt naar rond de 0,4 procent en dreigt deflatie. De ECB heeft onlangs maatregelen genomen die moeten leiden tot meer goedkopere kredieten voor bedrijven en daarmee een stijgende inflatie.

Belastinghervorming goed voor Nederland

De Nederlandse economie zou er veel baat bij hebben als het belastingstelsel wordt hervormd. President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank denkt dat dat een belangrijke manier is om de economie te laten groeien.

,,Als er komende jaren ruimte is in het budget, is het verstandig om dat als smeerolie te gebruiken voor modernisering van het belastingstelsel", zei Knot dinsdag in Nieuwsuur.

Volgens Knot zijn er de afgelopen jaren al heel wat hervormingen doorgevoerd die de economie stimuleren. Als voorbeeld gaf hij onder meer het ontslagrecht op de arbeidsmarkt, de verhoging van de pensioenleeftijd en de woningmarkt.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl